14 май 2021

Жените, които променят – интервю с Йоана Даракова-Денева

LinkedIn

Какви ценности изповядва вашата компания и каква е вашата лична професионална мисия?

  • Ценностите, които изповядваме са честност, приятелско отношение между колегите и любов. Има хора, които са от 25 години с нас и сме приятели, семейство. И както казва моят партньор Владимир Денев – най-ценното нещо в „Аргент“ е новото поколение. Имаме 40 деца и внуци.

 Как се промени бизнесът като цяло във време на пандемия? Какво ново разбрахте за вашата компания и колеги в тази извънредна ситуация?

  • При първото затваряне нашите колеги ни изненадаха с няколко билборда с текст „Влади и Йоана – вие сте най-страхотните шефове!“. Когато ги видях, се разплаках. Нашият екип е доста съвестен и всички работиха сериозно от домовете си.

 Кой е бизнесът на бъдещето, в който ще ви е интересно да се развивате и доказвате?

  • Дигиталната реклама – това е бъдещето. Аз съм далече от новите форми на реклама, но моите хора са толерантни и ми помагат. Постигаме добри резултати и клиентите са доволни.

Откъде и как научихте формулата за здраво семейство, ако вие я познавате?

  • Здравото семейство е в основата и на успеха в бизнеса. Ако не можеш да съхраниш и управляваш семейство, няма да успееш да го направиш и в бизнеса. И много важно, че си велик бизнесмен, когато децата ти са пълен провал?

Кое от своите родители взехте, за да продължите напред и от какво от техния опит се отказахте?

  • Баща ми, Бог да го прости, беше толкова харизматичен, че 30 години след неговата смърт в Троян  все още говорят страхотни неща за него. Живееше за хората и обичаше винаги да е пълно около него. От татко съм наследила принадлежността си към големи компании и купони. Майка ми, да е жива и здрава, е лекар с 35 години стаж. Много свестен човек е – научила ме е на честност!

Как усещате, че един мъж се плаши от силна жена? Опитвате се да го успокоите, заблудите или поемате управлението на връзката?

– Не харесвам израза „силна жена“. Бог ни е създал от реброто Адамово. Жената трябва да дава винаги право на мъжа да е доминиращата страна. В тази посока работя много върху себе си. Който ме познава,  ще каже, че това за мен не е истина. В офиса най-важна е думата на мъжа ми.

Какви са хората, които са с вас извън офиса? С какво приятелки и приятели могат да ви спечелят?

  • Всички са  „професионални туристи“. Любими са ми местата, свързани с Библията, манастирите в България. Обикаляме света, християнските забележителности в цяла Турция, както на Балканите и в Ливан. И най-вече светите места в Израел.

 Кога влязохте в кухнята за първи път, кога влизате сега и каква е кулинарната ви визитка?

  • В кухнята влизам по задължение. Там е мястото на мъжа ми. Хоби му е. Пък и зет ми Александър има верига ресторанти, така че опитвам различни вкусотии. Заради първата ми професия – диетология, се  интересувам доста от правилното хранене.

На кого с какво помогнахте до тук и каква благотворителна кауза бихте подкрепили или подкрепяте?

– За благотворителни каузи не бива да се разказва – лявата ръка не трябва да знае какво прави дясната. След изпитания в семейството, които имахме преди 6-7 години,  се случи чудо и успяхме с Божията помощ да съградим църква „Св. Богородица Достойно ест“ в  Троян. И защото сме вярващи хора, знаем,  че Бог си избира хората, чрез които да изгради свой храм. Той  стана толкова красив, посещава се от много хора. 

МНОГО ВАЖНО, ЧЕ СИ

ВЕЛИК БИЗНЕСМЕН,

КОГАТО ДЕЦАТА ТИ СА

ПЪЛЕН ПРОВАЛ „

Как дефинирате и обяснявате успеха – своя и на други хора?

  • Успехът ми основно е, че успях да възпитам две прекрасни дъщери. И всичко, което не съм смогнала да направя в живота си, съм го прехвърлила на тях – езиците  и музиката. Дария владее 6 езика, Владина свири на пиано.

Как ще убедите българина, че е време да спре да мрази успелите и богатите?

  • Омразата вреди на теб самия! Аз не мразя никого, опитвам се да обичам всички хора около мен.

С какво ще промените професията , колегите си и може би света, когато влезете в ролята на пенсионер?

  • Още е рано да мисля за пенсиониране, но когато стане, ще се отдам на внучката ми Йоана. Тя тогава ще е голяма и ще ходим заедно двете по екскурзии.