18 септември 2018

Нов телевизонен сезон без изненади. Доминацията на развлекателния жанр в сектора продължава

LinkedIn

Водещи отново са риалити формати и отново те са „Фермата“ и VIP Brother. Добрата новина е, че след кратко прекъсване „Нова“ и bTV устойчиво развързват бюджетите си за български филми и сериали. Разликата е, че ако допреди няколко години bTV се рекламираше със слогана „Домът на българските сериали“, сега той сякаш повече приляга на „Нова“.

bTV предлага в най-гледаното време вечер турския „Искрите на отмъщението“. В по-късния праймтайм остават добре познати и наложени предавания като „Шоуто на Слави“ по bTV и „Господари на ефира“ по „Нова“. От средата на януари 2018 г. bTV пък активно развиват слота от 18 ч. в делнични дни със сериала „Скъпи наследници“.

Според директора бизнес развитие в Argent Светослав Дъбов логиката на това програмно решение е, че част от допълнително привлечените зрители биха продължили да гледат програмата на bTV и след сериала. „По този начин се цели увеличение на рейтингите на телевизията в централните новини, както и в следващите предавания. Първите три месеца на излъчване на сериала постигнаха по-добри резултати спрямо същите месеци на предходната година“, коментира Дъбов. По думите му отчасти заради ранния му час на излъчване „Скъпи наследници“ генерира и сериозен интерес към онлайн платформите на bTV, където можеше да бъде гледан отложено.

Много често обновлението, което телевизиите правят по отношение на програмата, е инвестиция в освежаване на студията и обновяване на отделните рубрики в познатите предавания – новини, сутрешни блокове и развлекателни продукции. Това важи за всички телевизии, като най-видими промените са в bTV, „Нова тв“ и обществената БНТ.

Пълната статия ще намерите тук:

https://www.capital.bg/biznes/media_i_reklama/2018/09/14/3310306_nov_televizionen_sezon_bez_iznenadi/